filme-online-banner

Cer si pamant – Heaven & Earth (1993) film online subtitrat

Regia: Oliver Stone
Actori: Dustin Nguyen, Joan Chen, Tommy Lee Jones, Hiep Thi Le, Haing S. Ngor, Bussaro Sanruck
Anul: 1993
Gen: Drama, Biografie, Actiune
IMDB: 6.8
Durata: 140 minute

Ea se naște într-o perioadă de liniște Cer si pamant – Heaven & Earth, în care oamenii din satul ei trăiesc ca ei au mai multe secole. Totul este ordonat; fiecare are locul său, inclusiv strămoșii care sunt înmormântate pe un teren care a fost în aceeași familie din timpuri imemoriale. Apoi, un dungi warplane pe cer, și într-o clipă tot ce știe este distrus. Numele ei este Le Ly, și destinul ei o va lua de la câmpurile de orez ale Central Highlands la suburbane split-nivelurile din California.

Oliver Stone a realizat filme Cer si pamant – Heaven & Earth despre Vietnam din punctul de vedere al unui infanterist luptă și un veteran cu handicap, și acum în “Cerul și Pământul”, a completează trilogia lui prin vizualizarea război prin ochii unei femei vietnamez. Povestea este de fapt, așa cum au fost Stone “Platoon” (1986), inspirat de propria sa luptă în Vietnam, și “Nascut pe a patra din iulie” (1989), bazat pe autobiografia lui Ron Kovic.

“Cer si pamant – Heaven & Earth” se bazează pe două cărți de Le Ly Hayslip, care este acum o femeie de afaceri de succes vietnamez-american din California.

Piatra nu este cunoscut pentru filmele sale despre femei. De la “Salvador” prin “Talk Radio”, “Wall Street”, “The Doors” și “JFK”, el a făcut filme despre bărbați la care femeile au fost un element central placuta, dar nu de viață. Aceasta este prima dată când a încercat să se plaseze în interiorul imaginația unei femei, și că el reușește atât de bine se datorează parțial, cred, să o performanță extraordinară de Hiep Thi Le în rolul principal. Ea a fost născut în Vietnam, a venit în America ca un copil, stie ambele lumi, și este capabil să reflecte dezorientarea de o femeie a cărei viață și valorile sunt plasate în criză.

Văzând războiului prin ochii ei, Cer si pamant – Heaven & Earth, privind cum trupelor străine marș peste domeniile de familia ei, ni se cere de Piatra pentru a vedea cum fundamental anapoda strategia americană în Vietnam a fost.

Scopul primordial a fost de a câștiga “Cer si pamant – Heaven & Earth” ale poporului vietnamez. În acest scop, le-am smuls din țara strămoșilor lor, și le mânați în “satele strategice” concepute pentru a menține Viet Cong afară, deși a funcționat mai mult ca incintele să păstreze ocupanților în. Această experiență de fapt, le-a încurajat să se identifice cu Cong, care a înțeles aceleași valori.

Pentru agricultorii obișnuiți care au dorit doar să tind culturile lor, războiul a adus alegeri oribile. Privim cum Village Le Ly este vizitat atât de propagandiștii Viet Cong și consilierii americani și sud-vietnamezi. Am văzut-o cu sălbăticie maltratat de oameni din ambele părți, care traduc efort zelul lor patriotic în actul de viol. Am văzut-o separat de familia ei, care unește coloane fără rost de refugiați, și de a găsi ea în Saigon în economie în care americanii au avut toți banii – și ceea ce o mulțime dintre ei au fost de cumpărare au fost de sex și droguri.

În viața ei o zi vine un înalt, abrupt american pe nume Steve Butler (Tommy Lee Jones), care nu-i vrea ca o prostituată, ci ca o mireasă. El este blând, înțelegere, persistent, deși poate dacă ar fi fost mai puțin disperat ar fi fost capabil să distingă o notă deranjat când el a promis, “Vreau o soție oriental.” Imaginea sa de ei este iremediabil încurcat cu propria sa vina si frica, demonii sale interioare, nevoia lui pentru o femeie care va ierta simultan el, și să-l predea.

Le Ly întoarce în America ca doamna Steve Butler, într-o țară în care rafturile supermarketurilor par pentru a ajunge la nesfârșit în toate direcțiile, iar socrii ei considera ca pe ceva între un scandal și un animal de companie.

(Una dintre rudele sale americane este jucat, într-un pic de casting rău, de Debbie Reynolds.) Le Ly are probleme de adaptare, dar nu la fel de multe probleme ca și soțul ei, care constată că formarea sa și 20 de ani ca un “Cer si pamant – Heaven & Earth” l-au lăsat fără speranță nepotrivit pentru viața civilă. În aceste scene, Jones se bazează pe un caracter mai devreme, veteranul din Vietnam a jucat în Lynne Littman lui subestimate “Rolling Thunder” (1977). El arată darul său pentru crearea de personaje care nu sunt mai înfricoșătoare decât atunci când acestea sunt în curs de frumos.

Într-un moment în care câteva directorii americani sunt trase spre controverse politice, piatra se caută. El iubește subiecte mari și le apropie fără teamă. Războiul din Vietnam este cel mai important eveniment din istoria Americii recent, dar numai piatră a făcut treaba lui ca regizor.

Filmele Cer si pamant – Heaven & Earth nu sunt cel mai bun mod de a face un argument motivat. Pentru că ai nevoie de cuvântul scris, care poate fi numărat pe jos, note de subsol, dublu-verificate și dezbătute. Trafic filme în emoții. Ei sunt despre modalitățile lucrurile arata si se simt. În “Platoon”, “Nascut pe a patra din iulie”, iar acum “Cerul și Pământul,” Stone a încercat să să ne uităm prin ochii care au văzut trei elemente ale războiului.

Primul film Cer si pamant – Heaven & Earth a fost de aproximativ un tânăr american patriot, care a mers pentru a lupta. Al doilea a văzut urma confuz și demoralizată războiului prin ochii unui veteran paralizat a cărui țară a dorit să-l uit. Acum vine o femeie care reprezintă toți oamenii obișnuiți care au dorit doar pentru a obține departe cu viata lor obișnuite.

Nu este un secret faptul că piatra crede că războiul din Vietnam a fost o tragedie pentru toți cei interesați. Dar el nu face Viet Cong în bune baieti de aici; ele sunt brutale, arbitrare, sadic. Americanii comite asemenea atrocități (vom vedea posibile informatori fiind nevoite sa ma uit la prietenii lor fiind abandonat din elicoptere). Concluzia pare a fi că Vietnamul a fost un război deosebit de nesănătoasă și greșit, una care cei care nu au venit din țara au fost inevitabil destinat să-și piardă.

Dar Le Ly este, de asemenea, desigur, un outsider atunci când soțul ei o aduce în America. Există un domeniu în care am dori piatra ne-a dat mai multe informații, și care implică mai târziu viața ei în Statele Unite ale Americii. Ea a stat aici, scris două cărți, și a prosperat. Vedem începuturile acestui proces, în timp ce împrumută bani de la colegi vietnameză pentru a începe o Deli. Pentru a pierde totul, să ajungă la o țară străină și de a face ea însăși un succes a fost victoria ei, în război ei.