filme-online-banner

Duminica însângerată – Bloody Sunday (2002) film online subtitrat

Regia: Paul Greengrass
Actori: James Nesbitt, Tim Pigott-Smith, Allan Gildea, Gerard Crossan, Mary Moulds
Anul: 2002
Gen: Razboi, Istoric, Drama
Durata: 107 minute
IMDB: 7.7/10 din 13462 voturi

Duminica însângerată sau masacrul din Bogside este titlul pe care îl poartă duminica din 30 ianuarie 1972, când 27 de oameni ce mărşăluiau paşnic pentru apărarea drepturilor civile din Irlanda de Nord au fost împuşcaţi fără milă de trupele guvernamentale ale Regatului Unit. În regia lui Paul Greengrass, cel care a mai regizat filme Duminica însângerată ca United 93 sau Bourne Ultimatum, Bloody Sunday este mai degrabă un documentar puţin subiectiv care acoperă desfăşurarea evenimentelor din acea zi de ianuarie.

Pe fondul creşterii activităţii IRA, Asociaţia drepturilor civile din Iranda de Nord plănuia un marş pentru a demonstra că drepturile civile nu pot fi anulate atât de uşor. În tot acest timp armata britanică se pregătea mai degrabă de luptă, decât de menţinerea ordinii. Marşul decurge normal până la un moment dat când gloanţele încep să zboare. În scurt timp aflăm faptul că oameni nevinovaţi ce purtau batiste albe şi care încercau să-i ajute pe răniţi au fost ucişi fără milă. După terminarea masacrului soldaţii sunt supuşi unei anchete, dar nu se ia nicio măsură împotriva lor. Declaraţia de presă a lui Ivan Cooper (interpretat de James Nesbitt) liderul asociaţei pentru drepturile civile prezintă durul adevăr. Prin violenţă nu poţi să dai naştere decât la alte reacţii şi mai violente.

Filmul Duminica însângerată lui Paul Greengrass este ca o filă de istorie a unui popor care a luptat zeci de ani pentru drepturile lui. Interesant este faptul că deşi nimeni nu a fost găsit vinovat, mulţi oameni politici au criticat rezultatele achetei astfel că o nouă reexaminare va avea loc şi după luna mai a lui 2010.