filme-online-banner

Scrisori din Iwo Jima – Letters from Iwo Jima (2006) film online subtitrat

Gen: Drama, Istoric, Razboi
Producator(i): Iris Yamashita
IMDB: 7.9
Regia: Clint Eastwood
Actori: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Ryo Kase, Takumi Bando, Yuki Matsuzaki, Sonny Saito, Hiroshi Watanabe

Acum saizeci si unu de ani, armatele americana si japoneza s-au confruntat in Scrisori din Iwo Jima. Câteva decenii mai târziu, au fost dezgropate mai multe sute de scrisori din pamântul sterp al insulei. Scrisorile imprumuta chipuri si voci barbatilor care au luptat acolo, precum si extraordinarului general care i-a condus in lupta. Soldatii japonezi sunt trimisi in Iwo Jima stiind ca este extrem de probabil sa nu se mai intoarca vreodata. Printre ei se afla Saigo (Kazunari Ninomiya), un brutar care vrea sa traiasca doar atât incât sa apuce sa-i vada fata fiicei sale nou-nascute; Baron Nishi (Tsuyoshi Ihara), un campion olimpic la echitatie, cunoscut in intreaga lume datorita talentului si onoarei sale; Shimizu (Ryo Kase), un tânar fost politist militar al carui idealism nu a fost inca pus la incercare de razboi; si locotenentul Ito (Shidou Nakamura), un militar sever care ar accepta mai degraba sa se sinucida decât sa se predea.

In Scrisori din Iwo Jima, cel care conduce defensiva este Generalul lt. Tadarnichi Kuribayashi (Ken Watanabe), ale carui calatorii in America i-au dezvaluit natura lipsita de speranta a razboiului, insa i-au oferit de asemenea un fel de strategica capacitate de intelegere privind felul in care sa lupte impotriva numeroasei armate americane, revarsându-se pe insula dupa traversarea Pacificului. Cu mijloace limitate de aparare, dincolo de vointa sa si roca vulcanica din care este facuta insula , tacticile fara precedent ale Gen. Kuribayashi transforma ceea ce fusese prevazut a fi o infrângere rapida si sângeroasa in aproape 40 de zile de confruntare eroica si plina de inventivitate.

Aproape 7.000 de soldati americani au fost ucisi in Scrisori din Iwo Jima; peste 20.000 de soldati japonezi au pierit acolo. Nisipul negru din Iwo Jima este inca patat cu sângele lor, insa sacrificiile lor, incercarile lor, curajul si compasiunea de care au dat dovada sunt inca vii in scrisorile pe care le-au trimis acasa. Regizorul Clint Eastwood, laureat al Premiului Academiei (“Million Dollar Baby”, “Unforgiven”) ne prezinta povestea nespusa inca a soldatilor japonezi si a generalului lor, care in urma cu 61 de ani s-au aparat impotriva fortelor armate americane invadatoare pe insula Iwo Jima.