filme-online-banner

Un om bun la toate – Factotum (2005) film online subtitrat

Regia: Bent Hamer
Actori: Matt Dillon, Lili Taylor, Marisa Tomei
Anul: 2005
Gen: Comedie, Drama, Romantic
IMDB: 6.6

Un ou plops intr-un pahar transpirat de bere, cuprins de o mână de hârtie noduros cu unghiile cioplit in Un om bun la toate. În fundal, un om stă imobil în lumina stins, a pierdut într-o ceață de culoare. Situat alături de tip vechi de la bar este Henry Chinaski (Matt Dillon), care a pierdut doar – sau renuntat – un alt loc de muncă, deși nu a fost făcut oficial încă. Bătrân ciudat înăbușită îi spune: “Probabil m-am culcat mai mult decât ai trăit.”

Probabil. Dar, înmuiate în spirite, cele mai multe dintre care somnul nu este de natură să-l fi dat mult de odihnă. Henry – alter ego-ul de germano-american scriitor / băutor / poet Charles Bukowski – este încă în 30 de ani, este doar parțial murat, un alcoolic pe roți de formare. Constituția sa nu a fost încă adaptat pentru a procesa cantitatea de lichid a consuma. Deci, el încă vomită când se trezește dimineața (sau dupa-amiaza) de noapte înainte, in Un om bun la toate. El se împiedică din pat la toaletă, vomita și deschide o bere. Prietena lui urmează. Ea clatina, vomita, și aprinde o țigară. Ridicate si straluceste.

“Un om bun la toate”, regizat de Bent Hamer, este un grund Bukowski picarescă, adaptat de Hamer și Jim Stark din romanul titlu și o mână de povești despre subiecte primar autorului poetic desfrânat: consum, scris, femei si jocuri de noroc. Dar mai ales de băut in Un om bun la toate. În călătoria sa la cult faima, el ia (foarte, foarte pe scurt) o serie de locuri de muncă care ajuta-l de la o băutură la alta: Iceman, șofer de taxi, brakeshoe stockboy, marinate sortare, tot ce este nevoie dintre stints în șomaj. Locuri de munca, oameni, paydays – toate plutesc în și din viața lui Henry fără prea consecință. Dicționarul meu spune cuvântul titlul înseamnă “un angajat … care servește într-o gamă largă de capacități,” și că sună cu privire la dreptul.